Westland officieel Fairtrade gemeente

Op 8 oktober ontving gemeente Westland heuglijk nieuws: zij mag zich eindelijk Fairtrade gemeente noemen! Dit bericht ging vergezeld van een lovend juryrapport. Vijf jaar is er gewerkt aan het behalen van dit predicaat. Na een moeizame aanloopperiode is het een enthousiast team vrijwilligers gelukt om de gemeente te laten voldoen aan alle criteria die nodig zijn voor het behalen van de titel.    

Westland Fairtrade gemeente

Het Westland profileert zich al langere tijd als gemeente die begaan is met allerlei goede doelen. Tot nu toe mocht de gemeente zich echter geen Fairtrade gemeente noemen. Vreemd, vonden diverse partijen. Daarom zetten zij binnen een week een werkgroep op met als doel het Westland als Fairtrade-gemeente op de kaart te zetten. De regio zet namelijk zwaar in op innovatie, en door boeren en producenten een eerlijk loon te bieden helpen zij gebieden in het buitenland verder te ontwikkelen. Daarnaast voldoet de gemeente nu aan alle zes criteria, waardoor het Westland zich nu een Fairtrade gemeente mag noemen! Eind oktober wordt de officiële titel uitgereikt op het gemeentehuis.

Restaurant

Verschillende bedrijven en organisaties in de gemeente ontvingen de afgelopen tijd een Fairtrade certificaat vanwege hun inspanningen. Jadey Dowling, partymanager bij restaurant Flavours in het World Horti Center legt uit waarom het restaurant Fairtrade producten aanbiedt: “Wij bedienen zowel de schoolkant als de bedrijvenkant in het World Horti Center. Een van onze arrangementen is een bedrijfsarrangement, dat vrijwel helemaal bestaat uit Fairtrade producten. Zo willen wij onze gasten stimuleren hieraan mee te doen, en laten zien dat Fairtrade helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn!”

Stichting Westland Fairtrade

Stichting Westland Fairtrade gaat door met haar werk onder het motto: ‘Heel het Westland Fairtrade’, want het gaat niet om ons, maar om de support voor boeren in ontwikkelingslanden. Door de verkoop van hun producten op de Westerse markt kunnen zij een menswaardig  bestaan kunnen opbouwen.

Flavours ontvangt Fairtrade-certificaat

Westland profileert zich als Fairtrade gemeente

Deze week mocht restaurant Flavours uit Naaldwijk het Westland Fairtrade-certificaat in ontvangst nemen uit handen van wethouder Karin Zwinkels. Zij kwamen hiervoor in aanmerking door onder meer het duurzame ontbijtje dat zij aanbieden. Elf andere bedrijven en organisaties die Fairtrade een warm hart toedragen mochten eveneens het certificaat in ontvangst nemen.

Westland Fairtrade gemeente

Het Westland profileert zich al langere tijd als gemeente die begaan is met allerlei goede doelen. Tot nu toe mocht de gemeente zich echter geen Fairtrade gemeente noemen. Vreemd, vonden diverse partijen. Daarom zetten zij binnen een week een werkgroep op met als doel het Westland als Fairtrade-gemeente op de kaart te zetten. De regio zet namelijk zwaar in op innovatie, en door boeren en producenten een eerlijk loon te bieden helpen zij gebieden verder te ontwikkelen.

Restaurant

Na een korte inleiding door gastheer Koos Klop van FC ’s Gravenzande was het woord aan Hans Triep, voorzitter van de Stichting Westland Fairtrade. Hij benoemde de doelstellingen van de stichting, en legde het verschil uit tussen Fairtrade producten en bijvoorbeeld biologische of UTZ-gecertificeerde producten. Vervolgens ging Wethouder Karin Zwinkels over tot de certificaatuitreiking. Jadey Dowling, partymanager bij restaurant Flavours in het World Horti Center legt uit waarom het restaurant Fairtrade producten aanbiedt: “Wij bedienen zowel de schoolkant als de bedrijvenkant in het World Horti Center. Een van onze arrangementen is een bedrijfsarrangement, dat vrijwel helemaal bestaat uit Fairtrade producten. Zo willen wij onze gasten stimuleren hieraan mee te doen, en laten zien dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn!”

Koningin Máxima opent World Horti Center

opening world horti center door koningin maxima

Flavours verzorgt catering bij opening

Hare Majesteit Koningin Máxima opende woensdagmorgen 7 maart 2018 het internationale kennis- en innovatiecentrum voor de glastuinbouw, World Horti Center in Naaldwijk. Bij de opening was ook minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aanwezig.

De koningin onthulde als onderdeel van de opening een speciaal vervaardigde stalen wereldbol. Deze staat symbool voor de grote bijdrage van de tuinbouwketen aan wereldwijde uitdaging. Verder kreeg zij een rondleiding door World Horti Center, bezocht zij verschillende klaslokalen van MBO Westland, en bezichtigde de jaarrond vakbeurs en de onderzoekskassen. Daarnaast sprak koningin Máxima met vertegenwoordigers van het centrum.

Internationale primeur
Het centrum in het hart van de Nederlandse glastuinbouw heeft met de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven een internationale primeur. Zij werken samen aan innovaties en duurzame ontwikkelingen. De (glas)tuinbouwsector wil met deze ontwikkelingen een bijdrage leveren aan het vinden van oplossingen voor grote maatschappelijke thema’s, zoals voedselvoorziening, voedselveiligheid, watermanagement en gezondheid van mensen. In haar toespraak benadrukte minister Schouten de internationale koppositie van de tuinbouwsector.

Open middag
Na het officiële gedeelte was er tijd voor een hapje en een drankje, verzorgd door restaurant Flavours van huiscateraar Van Leeuwen Food & Concepts. Ook kon men netwerken en de verschillende afdelingen van het gebouw bekijken. ’s Middags opende het gebouw voor geïnteresseerden vanuit de sector, en ’s avonds was het de beurt aan de leerlingen van MBO Westland. Restaurant Flavours verzorgde gedurende de gehele dag de inwendige mens.

Feestelijke opening World Horti Center

Flavours verzorgt catering bij opening World Horti Center

Op woensdag 7 maart 2018 opent Hare Majesteit Koningin Máxima het internationale World Horti Center. Bij de opening geeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit haar visie op de sector. Gedurende de officiële opening laat World Horti Center zien hoe de ambitie waargemaakt wordt om mondiaal een bijdrage te leveren aan het vinden van oplossingen voor grote maatschappelijke thema’s. Denk hierbij aan voedselvoorziening, voedselveiligheid, watermanagement, duurzaamheid en gezondheid van mensen.

Westland voorop
World Horti Center is sinds afgelopen zomer gevestigd in Naaldwijk. Naast het MBO Westland herbergt het gebouw allerhande bedrijven uit het Westland die een link hebben met de glastuinbouw. Verder is er een groot onderzoekscentrum. Restaurant Flavours van Van Leeuwen Food & Concepts besteedt veel aandacht aan duurzaamheid en gezondheid. Zo komen producten indien mogelijk uit de regio, wordt bij de inkoop gebruik gemaakt van zo min mogelijk leveranciers, en biedt het restaurant indien mogelijk altijd een gezond alternatief voor een ongezondere keuze. De catering tijdens de opening zal eveneens verzorgd worden door Flavours.

Westland voorop in WHC!

Restaurant gestart in World Horti Center

Westland voorop in World Horti Center!

Het gloednieuwe World Horti Center in Naaldwijk, hét mondiale kennis- en innovatiecentrum van de glastuinbouw, is sinds begin september geopend. Studenten van MBO Westland volgen lessen en kunnen iets eten bij het tijdelijke restaurant op de begane grond. De openstelling voor het bedrijfsleven duurt nog iets langer: vanaf oktober nemen al enkele bedrijven hun intrek in het WHC, en in maart 2018 wordt het centrum officieel geopend.

Westland voorop
Het World Horti Center is sinds afgelopen zomer gevestigd aan Europa 1, Naaldwijk. Naast het al eerder genoemde MBO Westland, herbergt het gebouw verder allerhande bedrijven uit het Westland die een link hebben met de glastuinbouw. Daarnaast is er ook een groot onderzoekscentrum. Ook in het restaurant wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van producten en leveranciers uit de regio. Zo levert het WHC een bijdrage aan de werkgelegenheid in de regio, en aan de internationale erkenning van Nederland als leider in de glastuinbouw.

Restaurant
Hoewel het op dit moment nog niet af is, is het nieuwe restaurant al in volle gang. Enkele tafels met daarachter een koeling vormen op dit moment de uitgiftebalie. “Het is op dit moment nog een beetje behelpen ja,” vertelt Beau van der Zalm, assistent bedrijfsbeheerder van Van Leeuwen Food & Concepts. “Er wordt nog gewerkt aan het restaurant, dus we zitten nu in een ruimte die eigenlijk een vergaderzaal is. Vanaf hier kunnen we alle werkzaamheden goed volgen, dus we kunnen precies zien wat er allemaal nog moet gebeuren voor we in onze eigen ruimte kunnen trekken. Nog een paar weken, dan is het af!”

Dutch Cuisine
Bij aankoop van een product uit het restaurant krijgt men een glaasje fruitwater gratis. “Dit past binnen onze waarden. Wij werken volgens de richtlijnen van de Dutch Cuisine. Dat betekent dat je 80% groenten eet en maximaal 20% vlees of vis. Deze waarden komen duidelijk terug in de producten.” In het restaurant zijn nu al veel lekkere en gezonde broodjes en wraps te koop. Wanneer het restaurant eenmaal af is, worden er ook warme gerechten en maaltijden geserveerd. “Het restaurant krijgt twee uitgiftebalies: een voor het bedrijfsleven, en een voor de studenten. De laatste groep weet de weg naar ons restaurant al te vinden,” aldus Van der Zalm. “Verder worden bij de banqueting, dus borrels en dergelijke, biologische frisdranken en sappen geschonken. Daarbij hebben we altijd lekkere en gezonde borrelhapjes!”

 

Nieuwe bedrijfstak voor Van Leeuwen Catering

Lancering Van Leeuwen Food & Concepts

Nieuwe bedrijfstak voor Van Leeuwen Catering

Van Leeuwen Catering uit Leidschendam heeft afgelopen maand een grote stap gezet. Het bedrijf is bekend door de exploitatie van meer dan honderd onderwijslocaties door het hele land. Naast haar huidige vorm waarin zij zich voornamelijk richt op scholencatering, werd afgelopen maand een nieuwe bedrijfstak opgezet. Deze is speciaal gericht op horeca en partycatering: Van Leeuwen Food & Concepts.

 Innovatief ondernemerschap
De nieuwe bedrijfstak richt zich op innovatief en creatief ondernemerschap in (bedrijfs)restaurants en op feestlocaties. Joyce van Leeuwen, directie van Van Leeuwen Food & Concepts: ‘Voor ons is het een logisch vervolg. Natuurlijk verzorgden we al catering voor partijen naast onze onderwijslocaties. Door onze groei de afgelopen jaren werd de noodzaak om de horeca en partycatering te scheiden van de scholencatering steeds groter. Door het opzetten van deze nieuwe bedrijfstak kunnen wij de aandacht beter focussen.’

Duurzaamheid
Van Leeuwen Catering staat bekend om haar gezonde, duurzame en sociale karakter. Komt dit terug in de nieuwe bedrijfstak? Van Leeuwen: ‘Jazeker. In onze concepten willen wij zoveel mogelijk biologisch afbreekbare disposables gebruiken, letten wij op de manier waarop wij producten inkopen en vervoeren, en kiezen wij zoveel mogelijk voor Fair Trade producten. Op die manier blijven mens en natuur met elkaar in evenwicht.’

World Horti Center
De eerste locatie waar de nieuwe onderneming haar activiteiten zal gaan ontplooien is het World Horti Center in Naaldwijk. ‘Wij kijken ernaar uit om op deze inspirerende locatie onze horeca-activiteiten uit te breiden. We willen samenwerken met lokale ondernemers om van deze locatie een succesverhaal te maken,’ aldus Van Leeuwen.

Van Leeuwen Food & Concepts zoekt een horecamanager om commerciële, financiële en operationele doelen voor de horeca-activiteiten te realiseren. Kijk voor de vacature op www.foodenconcepts.nl.

Logo Food & Concepts

Innovatieve horeca in het Westland

World Horti Center en Van Leeuwen Food & Concepts

Innovatieve horeca in het Westland

Van Leeuwen Food & Concepts uit Leidschendam gaat na de zomervakantie de catering verzorgen in het World Horti Center in Naaldwijk. Het World Horti Center, hét mondiale kennis- en innovatiecentrum van de glastuinbouw, heeft gekozen voor een innovatieve samenwerking.

De komende tien jaar zal Van Leeuwen Food & Concepts zowel de horecafaciliteiten als de catering binnen het centrum verzorgen. Met ruim 80 bedrijven die zich presenteren op de expositievloer, het onderzoekscentrum met haar 38 afdelingen en ruim 1.200 studenten zijn beide partijen verzekerd van een vruchtbare samenwerking. Uiteraard zijn de horecafaciliteiten ook beschikbaar voor de ruim 25.000 vakbezoekers die het centrum jaarlijks ontvangt.

Innovatief en inspirerend
Binnen het World Horti Center wordt samengewerkt aan een duurzame toekomst van de tuinbouw door te innoveren en te inspireren. Het gedachtegoed van Van Leeuwen Food & Concepts om innovatief, duurzaam en creatief te ondernemen sluit hier perfect bij aan. ‘Wij vinden het belangrijk dat mensen iedere keer opnieuw blij verrast zijn als ze een van onze restaurants binnenkomen. Door te werken conform het Dutch Cuisine principe serveren we  versbereide, verantwoorde en ambachtelijke producten die de natuur ons in de naaste omgeving biedt,’ aldus Joyce van Leeuwen, directie van Van Leeuwen Food & Concepts. Dit principe wordt ingevuld in nauwe samenwerking met Niven Kunz, patron-cuisinier van restaurant Niven in Rijswijk.

Duurzame relaties
‘Wij gaan graag duurzame relaties aan en zijn meer dan alleen een ‘leverancier’. We gaan met het World Horti Center dan ook van start met de ambitie de groene loper naar het Westland te worden: een visitekaartje voor kennis en innovaties van Nederland. Wij kijken ernaar uit om op deze inspirerende locatie onze horeca-activiteiten uit te breiden,’ vertelt Van Leeuwen.

Verbinden en creëren
‘Het World Horti Center wil samen innoveren, verbinden, creëren en inspireren. We vinden het belangrijk dat dit wordt doorvertaald naar de horecavoorzieningen in het gebouw, zowel in de voorzieningen die ontmoetingen faciliteren als in verantwoord en toegankelijk eten en drinken. Een totaalconcept dat past binnen het centrum. Veel ontmoetingen en het ontstaan van ideeën vinden immers plaats tijdens een hapje/drankje. We zien uit naar de samenwerking met Van Leeuwen,’ aldus Corrie van Adrichem.

Ondertekening contract World Horti Center Van Leeuwen Food & Concepts
Ondertekening samenwerkingsovereenkomst horecavoorzieningen binnen het World Horti Center met Van Leeuwen. v.l.n.r.: Marco van Stappershoef, Joyce van Leeuwen, Mark Zwinkels en Corrie van Adrichem